lauantai 31. maaliskuuta 2012

Happy birthday sister!

En ole ennen tehnyt kakkua, ainakaan kokonaan itse, joten päätin kokeilla tehdä isosiskolleni, Johannalle, synttäriksi kakun - kokonaan itse! Halusin käyttää sokerimassaa ja suunnittelin tekeväni sydämenmuotoisen kakun amerikanlippu-kuviolla, sillä siskoni on hulluna Amerikkaan ja kaikkeen siihen liittyvään. Suunnitelma meni kuitenkin perseelleen, kun huomasin ettei elintarvikeväreillä saakaan kirkkaanpunaista tai -sinistä. Luulin elintarvikevärien käyttäytyvän erilailla sokerimassassa kuin kermavaahdossa, mutta leivontapöljänä olin tietenkin väärässä. En sitten pitänyt ajatuksesta, että amerikanlippu olisi vaaleanpunaisesta ja vaaleansinisestä massasta tehty, joten päätin keksiä jotain muuta. Loppujen lopuksi aikaa menikin 5 tuntia ennenkuin keksin jonkun edes vähän ookoon vaihtoehdon. Sitten kun mikään ei onnistunut ja sokerimassa alkoi kovettua, päätin vain tehdä vaaleanpunaisen päällystän ja koristella sen joillakin kukkasilla... Tuollainen siitä sitten tuli.


Halusin kakun täytteenkin olevan vähän erilainen, mitä ainakin meillä on ollu tapana olla. En halunnut sitä tavallista banaani-marjahillo-täytettä, vaan päätin tehdä vaniljakreemiä, ihan vähän vadelmahilloa, sekä kinuskikastiketta. Tässä vähän ohjeita edellämainittujen tekemiseen....


Vaniljakreemi


Vaniljakreemijauhetta saa vaikka mistä tavallisista marketeista. Kreemin valmistaminen on todella yksinkertaista. Tarvitset vain pussillisen tuota vaniljakreemijauhetta ja maitoa. Itse tein kaksinkertaisen määrän tätä, että varmasti on tarpeeksi, joten tässä siihen (kaksinkertaiseen määrään) ohje:


1. Kiehauta 5 dl maitoa kattilassa. 
2. Poista kattila liedeltä ja lisää joukkoon 2 dl vaniljakreemijauhetta. 
3. Anna jäähtyä. 


Hyvin yksinkertainen ohje. Ja yhdestä vaniljakreemipussista saa aika monta kertaa tehtyä kreemiä. Vaniljakreemi sopii hyvin oikeastaan melkein mihin vain jälkiruokaan, joten päätin tehdä siitä tämän synttärikakun päähenkilön.


Seuraavaksi kinuskikastikkeen kimppuun! Kinuski on melko makeaa, joten halusin tehdä siitä vain pienen sivumauntuojan kakulle. Tässä hyvä kinuskikastikeohje:


Kinuskikastike


1. Ota 1½ dl kuohukermaa, 3/4 dl sokeria ja 3/4 dl fariinisokeria, ja sekoita nämä keskenään kattilassa.
2. Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 20-30 minuuttia, välillä sekoittaen, kunnes seos on jo niin sakeaa, että tippa sitä jähmettyy veteen tiputettuna.
3. Sekoita 2 tl voita ja 1 tl vaniljasokeria joukkoon 


Kun tähän vaiheeseen on päästy ja kattila otetaan liedeltä, kannattaa heti levittää kinuski sinne minne sitä haluaa, sillä se jähmettyy todella nopeasti, eikä silloin enää ole levitettävissä kovinkaan helposti. Kinuskikakkua tehdessä siis tämä kastike on mainio päällys kakulle, kun se pysyy valumatta kakun päällä ja antaa sileän pinnan kakulle. 


Tein siis kuuden (oikeasti vapaan kanan) munan kakkupohjan ja aloitin täytteiden lisäämisen levittämällä hyvin ohuen kerroksen vadelmahilloa, sillä mielestäni liika määrä sitä tekee kakusta liian makean. Hillon päälle levitin sitten vaniljakreemin, jota laitoinkin sitten hyvin runsaasti. Viimeisenä piirtelin raitoja kinuskikastikkeella niin että makua ei tule liikaa.  Kakun päällystään pistin ainoastaan vaniljakreemiä ja muutaman kinuskinokareen sinne tänne. Sitten kaulitsin elintarvikeväreillä vaaleanpunaiseksi värjäämääni sokerimassaa levyksi ja asetin sen kakun päälle. Leikkasin ylimääräiset reunat pois, että enää jäi vain sydämenmuotoinen sokerimassalevy. Sitten leikkasin valkoisesta sokerimassasta ympyröitä, joista tein kukat. Lopuksi lisäsin kermavaahdon kakun reunoille ja dadaaa, kakku on valmis! 


Kakku epäonnistui kaikin mahdollisin tavoin, kun amerikanlippusuunnitelmani meni pieleen, sokerimassani kostui jostakin ja lähti halkeilemaan ja kupruilemaan, vaniljakreemini lähti sulamaan ulos kakusta odotellessaan että itse saan sokerimassan kakkuun, ja kaiken lisäksi kermavaahto lähti sulamaan ennenkuin edes sain kaiken sen kakkuun pursotettua. Mutta vaikka kakun teko ei mennytkään täydellisesti, mikä oli kyllä odotettavissa kun ensimmäistä kertaa kakkua tein, niin silti maku oli tosi hyvä ja muutkin kehuivat hyvänmakuiseksi, joten mikäs sen tärkeämpää :) 


Hyvää syntymäpäivää ihanalle Johanna-siskolle! <331 kommentti: